Ο φορολογικός βασιλίσκος ΙΙ – Οι Ωνάσηδες των χιλίων εξακοσίων ευρώ

(Το πρώτο μέρος της επικής σαπουνόπερας -τι Δυναστεία, Ντάλας και μαλακίες μου λέτε τώρα- θα το βρείτε εδώ)

Βγήκε βρώμα λοιπόν από την Ημερησία ότι η ένδοξος κυβερνησάρα μας σκέφτεται να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές για συνολικό ακαθάριστο εισόδημα από 30.000 ευρώ και πάνω. Θα βρεθούν κάποιοι να ουρλιάξουν απο ευχαρίστηση για την πλουτοκρατία, για το ότι θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι υψηλόμισθοι, τα κοπρόσκυλα, οι πείξαντες και δείξαντες, οι…, οι…, οι… . Είναι όμως έτσι ή μήπως θα παιχτεί πάλι το γνωστό παιχνίδι «κόβουμε μια φέτα από το σαλαμάκι»;

Για να δούμε λοιπόν.

Από το site υπολογισμού after-tax βρίσκουμε ότι το μικτό εισόδημα 30000 ευρώ αντιστοιχεί σε μηνιαίο εισόδημα 1575 ευρώ το μήνα για 14 μισθούς. Καλός, αξιοπρεπέστατος μισθός, πολύ πάνω από το βασικό, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι πρόκειται για πλουτοκράτη ή για Ωνάση. Στον 9.84 ένας ευνοούμενος δημοσιοκάφρος έπαιρνε μέχρι πρότινος πολύ περισσότερα για μισή εκπομπή την εβδομάδα. Η έκτακτη εισφορά θα είναι ένα μπουγιουρλδί 504 ευρώ, κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο του μισθού του, το οποίο θα καλυπτόταν αν αποταμίευε 1,5 ευρώ τη μέρα, ΚΑΘΕ μέρα. Τέλος πάντων, κανείς δεν περιμένει μια πανταχούσα πεντακοσάρα, ειδικά όταν υποτίθεται ότι ανα δίμηνο μας σώζουνε. Σωθήκαμαν, τέσπα. Το νέο του μηνιαίο εισόδημα στο χέρι είναι 1539 ευρώ. Φαίνεται μικρή η απώλεια, αν δεν λογαριάσει κανείς το ότι με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ οι κρυφές απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Αλλά τέλος πάντων, εμείς μιλάμε για χειροπιαστά δεδομένα, για ψυχρά νούμερα, όχι για υποθέσεις. Ξεχάσαμε όμως το 1% εισφορά υπέρ ταμείου ανεργίας! 300 ευρώ που αντιστοιχούν σε απώλεια 21 ευρώ ανά μηνιάτικο, ήτοι 1518 ευρώ.

Κρατάμε επίσης το ακόλουθο νούμερο: 4800 ευρώ για κρατήσεις στο ΙΚΑ.

Ας πάρουμε το σενάριο που περιγράφει η ΗΜΕΡΗΣΙΑ με κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών:

Ο μεγιστάνας μας, ο Ωνάσης μας, το χρυσό αγόρι μας με το υπέρογκο ακαθάριστο εισόδημα των 30000 ευρώ -από αυτά βούλιαξε η χώρα!- θα πληρώσει. Επιτέλους, θα ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα! Τι χαρά, τι χαρά!

4800 ευρώ κρατήσεις ΙΚΑ

600 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης στον τραπεζίτη (όχι το δόντι) και το ΔΝΤ

300 ευρώ εισφορά για τον άνεργο (που για να πάρει επίδομα ανεργίας πρέπει να κοιμάται στα πεζοδρόμια ή να γίνεται ταγάρι στους γνωστούς του, γιατί όποιος έχει σπίτι θεωρείται μεγιστάνας και δεν παίρνει)

και… νταντάν – νταντάααααααν!

4880 ευρώ φόρους. (πάνω από 50% αύξηση φόρου για το νέο έτος απο 3192 που θα πλήρωνε με το παλιό σύστημα)

Σύνολο κρατήσεων 10580 ευρώ. Πάνω από 33% του εισοδήματός του πάει υπέρ τραπεζίτου και υπέρ ΙΚΑ για την υπέροχη σύνταξη και την υπέροχη ιατρική φροντίδα που του παρέχεται.

Εισόδημα που θα παίρνει στο χέρι 19420 ευρώ, δηλαδή 1387 ευρώ το μήνα (με Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα)

Αν καταργηθούν τα Δώρα Χριστουγέννων, ο μισθός του θα βελτιωθεί στα περίπου 1618 ευρώ το μήνα.

Μου φαίνεται ότι βλέπω που πάει το πράγμα. Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας μέσω μερικής ενσωμάτωσής τους στο μισθό με πλήρη κατάργηση φοροαπαλλαγών. Θα ξεκινήσει από το Δημόσιο και μετά, στην Εθνική Σύμβαση Εργασίας της ΓΣΕΕ θα αφεθεί στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη (οι οποίοι τον κανονικό μισθό θέλουν να τον ρίξουν στα 500 ευρώ). Παίζει με συντελεστή κοντά στη μονάδα και να μου το θυμηθείτε.

Υ.Γ.: η μαγική μου σφαίρα μου δείχνει κάποιες πιθανές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Περισσότερα σε κανένα μήνα, αν επιβεβαιωθούν οι εικασίες μου. Πλέον τα περιμένω όλα από το ΜΑΣΟΚ.

edit: Διορθώθηκαν και προστέθηκαν στοιχεία και σχόλια.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: