Μικρή θεωρία συνωμοσίας για το εργόσημο+ Ένας Εργασιακός Βασιλίσκος
(Disclaimer: Το παραπάνω δίνεται σαν τροφή προς σκέψη. Επιθυμητά σχόλια για debunking, πονηρά σημεία που δεν πρόσεξα κ.ο.κ. Μηνύσεις ανεπιθύμητες καθώς η κάτωθι ποστιά συνειδητά περιέχει εικασίες και θεωρίες επιπέδου Μις Μάρπλ, εκ των πραγμάτων αναπόδεικτες.)
Από τη Δευτέρα είχαμε την πρεμιέρα του διαβόητου Εργόσημου, το οποίο, όπως ισχυρίζεται η πολυχρονεμένη κυβερνησούλα μας που πολύ μας αγαπά και ποτέ δεν μας λέει ψέματα, έχει στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Ναι ρε κουτά, μπορεί να καταργούμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, γιατί θα πρέπει όλες οι συμβάσεις να είναι ίδιες, που λέει και ο Σύλλογος Ειλικρινών Βιομηχάνων;), μπορεί να σπρώχνουμε όλους τους μισθούς στη Βαλκανοποίηση, αλλά όλα κι όλα, θα καταπολεμήσουμε την εισφοροδιαφυγή! Δεν είναι δυνατόν η καθαρίστρια να κλέβει το κράτος κρατώντας τα τρία ευρώ του ΙΚΑ της από το εικοσάρικο που πήρε – πάνε πια οι καιροί που μαζί τα τρώγαμε, τώρα η διαφθορά θα περιοριστεί μόνο στους δημιουργικούς επιχειρηματίες, πολιτικούς και τραπεζίτες, οι οποίοι χρειάζονται ελευθερία δράσης πέραν του νομίμου και του ηθικού. Υπευθυνότητα και Αρετή, κύριοι!
Για να σοβαρευτώ λίγο τώρα και να μην κάνω αντίπραξη στον Υπεύθυνο Πολίτη, από την αρχή το Εργόσημο μου φάνηκε… κάπως. Δεν έχω υπόψη μου καμία άλλη χώρα στην οποία να υπάρχει κάτι τέτοιο. Μπορεί βέβαια και να κάνω λάθος, οπότε όποιος/α έχει περισσότερες πληροφορίες για το εξωτερικό είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενος/η να με διορθώσει ή να με ενημερώσει. Δε νομίζω βέβαια ότι η τυχόν ύπαρξη εργοσήμου σε άλλες χώρες θα αλλάξει πολύ τα συμπεράσματά μου ή θα μου διώξει την υποψία ότι το εργόσημο δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Κατ’αρχάς δε γνωρίζω πως είναι δυνατόν η φοροδιαφυγή να παταχθεί επειδή υπάρχει ένα μαγικό χαρτάκι με το οποίο θα πρέπει να πληρώνονται οι ιδιαιτεράδες, οι οικιακές βοηθοί, τα μαστόρια, οι αποπατητές τυφλών κατ’οίκον και τα παρόμοια. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα υπάρχουν κλιμάκια της επιθεώρησης εργασίας για να κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια για να πιάσουν ανασφάλιστους εργαζομένους (αχαχαχαχαχαχαχαχαααααααα! εδώ ούτε σε καρφωτές καταγγελίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν) ή εργαζομένους που αμείβονται με μαύρα μετρητά, δεν χρειάζεται να υπάρχει το μαγικό χαρτάκι για να πιάσουν την εισφοροδιαφυγή.
Θα μου πει κανείς ότι μπορεί το θέμα να είναι και η πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς οι αμοιβές κάποιου μάστορα όπως και η δαπάνη για οικιακές βοηθούς θα καταγράφονται από τον φορέα εξαργύρωσης του εργοσήμου. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσον οι τράπεζες θα επιδείξουν ιδιαίτερη προθυμία στο να σπάσουν γι’αυτό το λόγο το απόρρητό τους ή κατά πόσο θα τις πιέσει η Εφορία. Προσωπικά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.
Άρα, το Εργόσημο ουσιαστικά δεν είναι απαραίτητο για το σκοπό που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί και, αν δεν υπάρξει εξαναγκασμός, δε θα πολυχρησιμοποιηθεί από τους ιδιώτες. Ποιος παππούς στο χωριό θα τρέχει στην τράπεζα ή στο σουπερμάρκετ για να βγάλει εργόσημα των είκοσι ευρώ για να πληρώσει τον εργάτη που θα του ξεχορταριάσει τον κήπο; Όχι πολλοί, υποθέτω. Και ποιός ταλαιπωρημένος υπάλληλος θα ξοδέψει μιά ώρα από τη ζωή του για να βγάλει εργόσημα για να πληρώσει τον φοιτητή που κάνει ιδιαίτερο στο παιδί του; Πάλι υποθέτω ότι δεν θα είναι πολλοί, εκτός κι αν βγει κάποιος φετφάς.
Θα ξαναγυρίσω λίγο στο άρθρο, γιατί περιέχει κάποια πονηρά και περίεργα στοιχεία. Ο διάολος πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Υπόχρεος έκδοσης του Εργοσήμου είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δέχεται ή χρησιμοποιεί τις εργασίες ή υπηρεσίες των εν λόγω προσώπων.
Νομικό πρόσωπο; Αφού υποτίθεται ότι το Εργόσημο χρησιμοποιείται για την πληρωμή οικιακών εσωτερικών ή εξωτερικών εργασιών. Δεν ήξερα ότι τα νομικά πρόσωπα έχουν σπίτι. Για έδρα το ξέρω, αλλά οικιακές εργασίες; Θα μου πείτε «και η καθαριότητα; κι αν υπάρχει κήπος;». Ναι, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις υπογράφεται σύμβαση είτε με μεμονωμένες καθαρίστριες και κηπουρούς, είτε με συνεργεία. Πάλι άχρηστο μας προκύπτει το Εργόσημο για τον σκοπό που υποτίθεται καλύπτει. Αλλά θα δούμε παρακάτω τι θα γίνει…
Ας δούμε τώρα καλύτερα για ποιες εργασίες υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιείται το εργόσημο:
α) Οι Υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό).
β) Οι κηπουρικές εργασίες.
γ) Οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες, που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες.
δ) Η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων. (μήπως θα επεκταθεί και στους αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές;)
ε) Η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών.
στ) Η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης για συμμετοχή σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.(??????)
ζ) Η συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε Ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (χμμμμμμ!) ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση (Σ.Υ.Δ.) (χμ-χμμμμμ!).
η) Οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος).
θ) Η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων.
ι) Η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας)
Μου χτύπησαν στο μάτι το ζ) και το ι) , καθώς περιγράφουν ένα σημαντικό ποσοστό θέσεων εργασίας που θα προσφερθούν από τα διαβόητα προγράμματα των ΜΚΟ. Το βασικό μου ερώτημα είναι: Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα θα πληρώνονται με Εργόσημα; Τυχόν θετική απάντηση θα ενισχύσει τη μικρή μου θεωρία συνωμοσίας.
Επιπλέον, από ότι φαίνεται, για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων ίσχυαν είτε η παροχή υπηρεσιών με μπλοκάκι (μίνι σύμβαση έργου) είτε η σύμβαση εργασίας. Θα πω εδώ ότι αυτή τη στιγμή παίζει να έχουμε την πρώτη δια εγκυκλίου ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Γεμάτα βασιλίσκους τα μέτρα της κυβερνησούλας μας. Κοντεύω να πιστέψω ότι μας κυβερνάει ο Βόλντεμορ και οι Θανατοφάγοι του, οι οποίοι, κατά σατανική σύμπτωση είχαν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο πράσινο χρώμα…
Το «Πρώτο Θέμα» (όχι πως του έχω και καμιά εκτίμηση) αναφέρει ότι ακόμα και υπάλληλοι τουριστικών επαγγελμάτων θα πληρώνονται με εργόσημο. Αν αληθεύει η πληροφορία, η μικρή μου θεωρία συνωμοσίας γίνεται λίγο πιο πιθανή και το σφύριγμα του βασιλίσκου λίγο πιο κοντινό και ανατριχιαστικό.
Ως εδω η εικόνα του εργοσήμου που σχηματίζεται είναι η ακόλουθη: Ένα γυάλινο σφυρί για το καρφί της εισφοροδιαφυγής + ένα ποδαράκι στην κερκόπορτα της κατάργησης των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου. Το δεύτερο είναι αρκετά ανατριχιαστικό από μόνο του.
Αλλά δεν τελείωσα ακόμα!
Έπεται λοιπόν ότι ο εργοδότης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο!) μπορεί να κόψει εργόσημα χωρίς να αναφέρει καθόλου τον ΑΜΚΑ του εργαζομένου, πιθανολογώ δε ότι μπορεί να δώσει τα εργόσημα μη ονοματισμένα στον εργαζόμενο προς εξαργύρωση, πληρωτέο σε ευρώ στην εμφάνιση.
Αν σας θυμίζει κάτι η φράση «πληρωτέο στην εμφάνιση», πολύ καλά σας το θυμίζει και γι’αυτό ακριβώς διάλεξα αυτή τη συγκεκριμένη φράση. Αντί για δραχμές το εργόσημο θα είναι ευρώ πληρωτέα επί τη εμφανίσει. Δηλαδή ουσιαστικά η κυβέρνηση κόβει ένα λίγο ιδιόρρυθμο νέο παράλληλο νόμισμα.
Δια της αντιμεταθέσεως και μεταβολής των κρατήσεων από ασφαλιστικές (ήδη η κράτηση μπορεί να αλλάξει ποσοστά και φορέα από ΙΚΑ σε ΟΓΑ) σε φορολογικές ή σε κράτηση πληρωμής υπέρ εξωτερικού χρέους ή κάποια άλλη ευφάνταστη οργουελίζουσα ορολογία και παιχνίδι με τα ποσοστά, αυτό το νέο νόμισμα μπορεί να υποτιμηθεί σχεδόν κατά βούληση σε σχέση με το ευρώ. Άρα έχουμε ένα νέο, μαλακωμένο ευρώ, το οποίο δια μέσου μιας π.χ. αφαίρεσης του ΑΜΚΑ του εργοδότη θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε πληρωμές (υποτιμημένο) και συναλλαγές, ενώ αν επεκταθεί και στις πληρωμές του δημοσίου τομέα (πράγμα που μου φαίνεται πιθανό, καθώς κάποιες από τις νέες θέσεις εργασίας πιθανότατα θα πληρώνονται με αυτό), θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε διπλό νομισματικό σύστημα χωρίς επισήμως να φαίνεται. Η χώρα που κατάφερε να έχει τρισυπόστατη θεότητα θα αποκτήσει και δισυπόστατο νομισματικό σύστημα στα μουλωχτά.
Κάτι επίσης που βάζει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ είναι το γεγονός ότι πολλά μεγάλα σουπερμάρκετ εξέφρασαν προθυμία στο να εκδίδουν, άρα και να εξαργυρώνουν εργόσημα καθώς επίσης και να τα συμπεριλαμβάνουν στις προσφορές τους. Αν αυτή η κίνηση επεκταθεί και σε άλλα καταστήματα, ουσιαστικά κανείς δεν εμποδίζει τα εργόσημα να μετατραπούν στο νέο ανταλλακτικό νόμισμα (με ότι αυτό συνεπάγεται).
Διαβάστε κι εδώ έναν ακόμα υποψιασμένο ο οποίος όμως δεν το τράβηξε τόσο όσο εγώ.
Υ.Γ.: Το άρθρο βγαίνει κατεπειγόντως αχτένιστο, ατελές και ελλειπές, εν όψει του διαγγέλματος της 20/09/2011. Κατά σατανική σύμπτωση (πολλές σατανικές συμπτώσεις τώρα τελευταία) η 20/09/2011 είναι η μέρα που τα εργόσημα θα αρχίσουν να διανέμονται από τις τράπεζες. Για περισσότερα στοιχεία και εικασίες, περιμένω σχόλια.
18 Σεπτεμβρίου, 2011 στις 11:10 πμ
ZeroHedge,
http://www.zerohedge.com/news/september-20-greek-default-day
18 Σεπτεμβρίου, 2011 στις 11:12 πμ
Υ.Γ. Διάβασα το ποστ σου ΠΟΛΥ βιαστικά ντήαρ Πένγκουιν… και δεν είδα ακόμη όλα σου τα λινκ, οπότε… σόρυ αν αυτό που έδωσα είναι πλεονασμός, αλλά… είχα κι εγώ πολλή δουλειά για το νέο ποστ
http://omadeon.wordpress.com/2011/09/18/eurostat_statistics-gate-1/
18 Σεπτεμβρίου, 2011 στις 12:38 μμ
[…] Μικρή θεωρία συνωμοσίας για το εργόσημο+ Ένας Εργασιακ… (νέο σημαντικό ποστ της Πιγκουίνας) […]
18 Σεπτεμβρίου, 2011 στις 2:04 μμ
Ημιάσχετο αλλά δένει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα:
http://activistika.blogspot.com/2011/09/blog-post_1048.html
Στο δίλημμα «Ευρώπη-Αμερική» η απάντηση δόθηκε και είναι «Αμερική», με όλα τα άσχημα που αυτό συνεπάγεται.
20 Σεπτεμβρίου, 2011 στις 4:33 μμ
Θα γελάσουμε σε λίγο, καθώς το ΑΜΚΑ εργοδότη για τη λήψη εργοσήμου θα πρέπει να λαμβάνεται από το κεντρικό σύστημα του Υπουργείου Ανεργίας και Κοινωνικής Ανασφάλειας ή όπως αλλιώς το λένε. Προβλέπονται κωμικοτραγικές καταστάσεις όπως αυτές της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του TaxisNet, με παραθυροσέρβερ να πέφτουν, κόσμο στημένο στις ουρές κι άλλες παρόμοιες ομορφιές, μέχρι που να το ανωνυμοποιήσουν κι απο τη μεριά του εργοδότη οπότε ντε φάκτο πέφτουμε στο σενάριο LECOP που περιέγραψα παραπάνω.
Και άρχισε και ο γνωστός Μάνος να πετάει κάτι ομορφιές για πληρωμές δημοσίων υπαλλήλων με ομόλογα. LECOP κι αυτός…
Don’t cry for me, Argentina…
1 Οκτωβρίου, 2011 στις 7:30 μμ
Νέο: Η πρόθεση για πλήρη υιοθέτηση του ηλεκτρονικού χρήματος στις τραπεζικές συναλλαγές με την δυνατότητα εξόφλησης εργοσήμων από μαγαζιά πέφτει σαν ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ.
10 Οκτωβρίου, 2011 στις 7:37 πμ
Νέο: Η θεωρία μου επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο. Το εργόσημο θα είναι η νέα σύμβαση εργασίας.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5029:symvasi-mias-meras&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168