Σύντομο Πολιτικό Κουϊζ (την αρχική ιδέα δεν θυμάμαι που ήταν για να τη λινκάρω)

Το πρόβλημα: Είστε περιφερειάρχης μιας επαρχίας και σας διαμαρτύρονται για μια μεγάλη τρύπα στο οδόστρωμα της περιφερειακής (η οποία περιφερειακή έχει κίνηση, κόπωση και ανοίγει αρκετά συχνά και σε πολλά σημεία). Στο μυαλό σας έρχονται δύο λύσεις:

Λύση Α : 1) Αν δεν διαθέτετε οδοστρωτήρα και εργάτες, κάνετε διαγωνισμό για έναν οδοστρωτήρα (κόστος 60000 ευρώ πάνω κάτω) και μισθώνετε εργάτες (κόστος 10000 ευρώ το χρόνο ο ένας αν είναι πλήρους απασχόλησης) αλλιώς πάμε κατευθείαν στο 2)

2) Στέλνετε τους εργάτες και τον οδοστρωτήρα να βουλώσουν την τρύπα.

Κόστος: Μεταβλητό, ανάλογα με τις τρύπες που έχετε στο οδόστρωμα. Επιπλέον ο οδοστρωτήρας και οι εργάτες θα είναι διαθέσιμοι και για άλλες τρύπες που θα σας προκύψουν στο μέλλον.

Λύση Β:

1) Κάνετε μία απευθείας ανάθεση για ποσό 5000 ευρώ στην εταιρεία KalosIdiotis Ltd.

2) Ο διευθυντής της εταιρείας κρατά 4000 ευρώ για τον εαυτό του και υπεκμισθώνει τον υπεργολάβο Λ.Αμόγιο που έχει μάντρα με οδοστρωτήρες αντί 1000 ευρώ.

3) Ο κύριος Λ.Αμόγιος παίρνει τηλέφωνο τους υπεκμισθούμενους εργαζόμενους του Κ.Ορόιδο, Μ.Αλάκα και Δ.Ουλάρα και τους στέλνει να φράξουν την τρύπα, πληρώνοντάς τους 30 ευρώ μεροκάματο στον καθένα.

Κόστος ανά τρύπα: 5000 ευρώ

Ποιά λύση επιλέγετε;

Αν επιλέξατε τη λύση Α : Διακατέχεστε από απαράδεκτη δημοσιοϋπαλληλική και κομμουνιστική νοοτροπία, είστε κρατιστές, γεμίζετε τεμπέληδες το κράτος και συντελείτε στην σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων. Ούστ ρε παλιοκουμμούνια!

Αν επιλέξατε τη λύση Β: Ελαχιστοποιείτε τα αρχικά κόστη, αξιοποιείτε τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, κάνετε outsourcing εξοικονομώντας πόρους και ρίχνετε λεφτά για να κινηθεί η αγορά! Μπράβο σας, δεν μένετε προσκολλημένος στις αγκυλώσεις του παρελθόντος, είστε ένας αληθινός φιλελεύθερος!

(εντιτ: βελτιώθηκε η διατύπωση)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: