Αχ, πόσο μοιάζουμε εμείς οι δυο…

Διαβάζοντας την κυβερνητική πρόταση του κυρίου της κυρίας Κύκνου (θα τη βρείτε στο http://www.@ntinεws.gr/2011/10/13/127148 και ξέρετε πως να το διορθώσετε)  είδα διάφορες ομορφιές. Όχι πως είχα αμφιβολία πως θα έβλεπα, ούτε πως πίστευα ότι ο κύριος της κυρίας Κύκνου θα ακολουθούσε κατά βάση διαφορετική πολιτική από το συμφοιτητή του τον Γεώργιο Βου Παπανδρέου τον Γάματα. Αφού λοιπόν διάβασα τα ηχηρά παρόμοια για «επανεκκινήσεις», «καινούρια αρχή» και το λοιπό ευχολόγιο, μπήκαμε στο ψητό:

Ο Πυρήνας του νέου συστήματος, θα είναι μια νέα αρχή για όλους μέσω της υποχρεωτικής Ηλεκτρονικής Εθνικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τη διαδικασία αυτή, θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, καθώς και για την εμφάνιση μη δηλωθέντων μέχρι σήμερα χρηματικών ποσών που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών και θα συμβάλουν στην Εθνική Προσπάθεια για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας μας.

Με το μπαρδόν δηλαδή, αλλά τι σημαίνει αυτό το «κάθε μορφής»; Που θα σταματάει αυτή η καταγραφή; Ήδη γίνεται η καταγραφή δυνάμει επενδύσεων με τα E9, και προσωπικά δεν ξέρω τι θα εξυπηρετήσει η πλήρης καταγραφή καταθέσεων και ακινήτων. Αφήστε που δεν διαφέρει σε τίποτε από τις προθέσεις του κακού μΠΑτΣΟΚ για πλήρη καταγραφή των περιουσιών. Προσωπικά, η μόνη σκοπιμότητα σε αυτή την καταγραφή που βλέπω είναι πονηρή και έχει να κάνει πιθανότατα με την τιτλοποίηση και κατάσχεση της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας ή της συγκέντρωσής της σε λίγα χέρια εκλεκτών και αρεστών για τη δημιουργία μεγάλων οικιστικών επιχειρήσεων.

Τα μέτρα «Μεγάλου Αδερφού» συνεχίζονται στο ίδιο στυλ, και δεν διαφέρουν σε τίποτε από τα μέτρα που προτείνει ο Μπενύτο Βαζελίνι:

 • Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα δομή λειτουργίας του Υπουργείου Οικονομικών, θα κατέχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ,Π.Σ.). Με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, μέσα στην οποία θα καταχωρείται το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογούμενου, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, οι πραγματικές δαπάνες (π.χ. ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ενοίκια, Ι.Χ., ιδιωτικά σχολεία κλπ) για τον καθένα. (να΄το το πουλάκι μου, μεγάλος αδερφός σε όλες τις δαπάνες) Οι δαπάνες αυτές, δεν θα αποτελούν αφαιρετικό στοιχείο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αλλά για τον ακριβή προσδιορισμό του ετήσιου καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος (δεν είναι ο Γιάννης του Μπενύτο, είναι ο Γιαννάκης του Αντωνάκη).
 • Κατά την πρώτη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου, θα καταγραφούν τα πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη βάση αυτή, καταθέσεις και επενδύσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα επιβαρύνονται με φόρο 5% (Να’το το πουλάκι μου, αρκεί με δυο-τρεις παράλογες νομθετήσεις να καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη δικαιολόγηση οποιουδήποτε ποσού καταθέσεων, αρα ντε φάκτο φορολόγηση καταθέσεων=ήδη φορολογημένου εισοδήματος), με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από «ξέπλυμα χρήματος, εγκληματικές ενέργειες και όσες ανήκουν σε πολιτικούς. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί για τα κεφάλαια του εξωτερικού με τους νόμους 3842/2010 και 3943/2011 στη βάση της εθελουσίας συμμόρφωσης. Με τη διαδικασία αυτή, αποδίδεται αμνηστία σε ό,τι δηλωθεί για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια Νέα Αρχή για όλους. Στο σύστημα, θα καταχωρείται η ετήσια ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, η οποία θα περιέχει τις όποιες αλλαγές της περιουσιακής κατάστασης, τα ετήσια εισοδήματα του φορολογούμενου και τις πραγματικές δαπάνες, όπως αυτά θα διαμορφώνονται κάθε χρόνο (Αυτός ο big brother είναι πατριωτικός big brother, καλός big brother).
 • Υποχρέωση Τραπεζών στην υποβολή στοιχείων (δανείων, πιστωτικών, καρτών, καταθέσεων, φυσικών προσώπων) στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης). (Πέστο «κατάργηση τραπεζικού απορρήτου», αγορίνα , να’σαι μέσα. Μη δουλευόμαστε μεταξύ μας, τωρα!)
  • Υποχρέωση των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΦΑ) στην υποβολή στοιχείων στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης). (=ΔΕΚΟ ρουφιάνοι του Big Brother)
  • Κατάργηση των μέχρι σήμερα τεκμηρίων διαβίωσης, που θεσπίστηκαν λόγω αδυναμίας προσδιορισμού του πραγματικού κόστους διαβίωσης και οδήγησαν σε φορολογικές αυθαιρεσίες και καταστρατηγήσεις. Η αντικατάστασή τους, θα γίνει από τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης. (Συγγνώμη, δεν είναι Γιάννης του Μπενύτο, είναι Γιαννάκης του Αντονύτο. Κόφτε το δούλεμα, λέμε!)
  • Αναβάθμιση του TAXIS και λειτουργία παράλληλα με το ELENXIS. (Φάτε, θ’αργήσω)
  • Ολοκλήρωση, αξιοποίηση και ενεργοποίηση του ELENXIS, ώστε να μετατραπεί σε κύριο εργαλείο ελεγκτικής διαδικασίας. (Μη φάτε, έχουμε γλαρόσουπα, αρακά γεμιστό και τυρί λαγού) 
  • On line σύνδεση των Ταμειακών Μηχανών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, με τη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε κάθε συναλλαγή (έκδοση απόδειξης) να καταγράφεται και να μην είναι δυνατό να αλλοιωθεί. (Αυτό είναι η σωστή ώρα του χαλασμένου ρολογιού και θα έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά αυτό θέλει υπολογιστικά συστήματα σχεδιασμένα για μεγάλο όγκο input σε βάσεις δεδομένων και όχι για μεγάλο input στις τσέπες του προμηθευτή. Αυτά μόνο λέω και γράμματα γνωρίζω.)
  • Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Αντίστοιχη on line σύνδεση με το Γ.Γ.Π.Σ. Μέτρο, που καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια. (Ισχύει ότι και παραπάνω)
  • Υποχρέωση των Συμβολαιογράφων (ως απαραίτητη προϋπόθεση που θα παράγει έννομο αποτέλεσμα), για on line ενημέρωση της Γ.Γ.Π.Σ.  για τις συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούν αγοροπωλησίες ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές. (Ομοίως, αλλά δεν έχουμε γι’αυτό Κτηματολόγιο και Ε9;… εντάξει ντε, λέμε και καμμιά μαλακία να περάσει η ώρα, μη βαράτε!)
  • Δημιουργία Ηλεκτρονικού Προγράμματος, που θα εντοπίζει αυτόματα και θα επισημαίνει τις περιπτώσεις εκείνες, όπου απαιτείται φορολογικός έλεγχος. (Ο καθούμενος του πρεβατούμενου μίλια του μετράει. Σα να ακούω τον Έβερτ που λέει ότι στο Διαδίκτυο πατάς ένα κουμπί και σου έρχεται η μακαρονάδα. Το θέμα των ελέγχων δεν πρόκειται να λυθεί όσο δεν υπάρχει βούληση του Κράτους και της Εφορίας. Με το πρόγραμμα άντε να συλληφθούν μερικές χιλιάδες φτωχομπινέδων ή άτυχων που εμπιστεύτηκαν τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους σε μαλάκα λογιστή. Με τα μέσα που έχουμε τώρα, μια χαρά εντοπίζεται η μεγάλη φοροδιαφυγή. Βούληση δεν υπάρχει, και η έλλειψη της δεν αναπληρώνεται ούτε αν αναστήσουμε τον Τούριγκ και την Χόπερ και τους βάλουμε να γράψουν τα πιο γαμάτα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης)
  • Υποχρεωτική υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά. (Ω, πόσο πρωτότυπο! έλα όμως που το έχει δρομολογήσει το κακό μΠΑτΣΟΚ)
Και η πρόταση συνεχίζεται με ευχολόγια, κοινοτυπίες, επιμονή με την μαρτυριάρα φοροκάρτα («Επανεξέταση της διαδικασίας συλλογής των αποδείξεων -με βάση το εισόδημα και διαμέσου της φοροκάρτας-, ως μέτρου που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης.«) και φυσικά και μια πολύ χαριτωμένη διαδικτυακή πουστίτσα («Επιβολή Τέλους Διαφήμισης και στις διαφημίσεις στο διαδίκτυο.») η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μη αρεστών στο καθεστώς σελίδων, οι οποίες θα έχουν την ατυχία να φιλοξενούνται σε ιστοχώρους συντηρούμενους από τις διαφημίσεις που προβάλλουν (π.χ. AdSense).
Αυτά για όσους είχαν την παραπλανημένη ιδέα ότι ο Αντωνάκης διαφέρει ιδιαίτερα από το Γιωργάκη στους στόχους του. Η θεμελίωση του «φιλελεύθερου» Πανοπτικού θα συνεχιστεί με την ίδια ταχύτητα. Μόνο το χρώμα των μουσαμάδων πάνω στο γιαπί αντί για πορτοκαλοπράσινο θα είναι κυανόλευκο και αντί για παρλαπίπες περί «αντιεξουσιαστών στην εξουσία» θα ακούμε παρλαπίπες περί «πατριωτικής εξουσίας».
Υ.Γ. Έχει πολλή πλάκα το  @ντινιούζ, ιδίως όταν βλέπεις τους ίδιους που καταδίκαζαν τις πολιτικές του Μπενύτο και του ΓρΑΠ να επαινούν τις ίδιες πολιτικές που ευαγγελίζεται ο Τόνυ Άντονυ.
Υ.Γ.2.: Θέλω «Κόμμα Πειρατών» χτές. Γίνεται;

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: