Ανοιχτή επιστολή προς φιδελεύθερους, δηαρίτες και λοιπούς κοινωνιοπαθείς
Επειδή είδα και πάλι τον ημιαγράμματο, κρυπτοφασίστα, δηαρίτη φροντιστή να μασουλάει την γνωστή, ξεθυμασμένη τσίχλα «των μεγάλων πολυεθνικών που θα φέρουν δουλειές και θα παράξουν πλούτο κτλ.κτλ.κτλ. στη χώρα» και δεδομένου ότι η καινοτομία είναι ο βασικός τρόπος να αυξηθεί η κερδοφορία σχετικά έντιμα (χωρίς να καταληστευθούν και να αφιαμαχθούν εργάτες και υπάλληλοι) θέλω το εξής απλό:
Να μου δείξετε μία, ΕΣΤΩ ΜΙΑ, αληθινή καινοτομία που να προέρχεται από τα ενδότερα μιας μεγάλης, πολυεθνικής εταιρείας.
Προσοχή όμως! Δε θα μετρήσω:
- Καινοτομίες αγορασμένες, αντιγραμμένες, κλεμμένες ή απαλλοτριωμένες από μικρότερες εταιρείες (π.χ. το Walkman ήταν κλεμμένη τεχνολογία, καθώς η Sony πλήρωσε δικαιώματα στον Βραζιλιάνο εφευρέτη που βρήκε την πατέντα, άρα δε μετρά σαν καινοτομία, η One-click μεθοδος που πατένταρε πούστικα η Amazon)
- Καινοτομίες αντιγραμμένες από πανεπιστημιακή ή στρατιωτική έρευνα (π.χ. φάρμακα)
- Καινοτομίες χρηματοδοτούμενες από κρατικά ιδρύματα (π.χ. ο πρώτος επιτραπέζιος μικροϋπολογιστής κατασκευάστηκε από την Xerox με την χρηματική και όχι μόνο αρωγή της NASA και του Αμερικανικού στρατού, άρα δε μετράει)
- Καινοτομίες που βασίζονται σε δουλειά κοινότητας (π.χ. Android)
- Καινοτομίες που η εταιρεία κατασκεύασε πρίν να γίνει πολυεθνική (Google Search).
Περιμένω.
Υποψιάζομαι θα περιμένω πάρα πολύ.
Υ.Γ.: το επόμενο θέμα θα είναι δροσερό, κάπως σεξουαλικό, παιχνιδιάρικο και θα συνδέεται κάπως με την ερώτηση.
12 Φεβρουαρίου, 2013 στις 12:48 μμ
δηλαδή οι πολυεθνικές δέν ένδιαφέρονται καί δέν πληρώνουν γιά τήν άνάπτυξη της τεχνολογίας ? (έψαχνα στό ίντερνετ σχετικά μέ τό θέμα …καί βρήκα τυχαία τό blog )
καλο απογευμα εύχομαι γιώργος
12 Φεβρουαρίου, 2013 στις 8:02 μμ
Καλησπέρα!
Είχα γράψει ένα σχετικά μεγάλο σχόλιο αλλά μου το έφαγε μαμούνι (ελληνιστί bug) οπότε θα συντομεύω λίγο:
Οι πολυεθνικές ώς Α.Ε. ενδιαφέρονται πρωτίστως να γεμίσουν τις τσέπες των μετόχων τους και δευτερευόντως των γενικών διευθυντών τους. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι μάλλον επισφαλής και αβέβαιος τρόπος κερδοφορίας. Μόνο κάποιες εταιρείες πληροφορικής παίζουν το μαικήνα στις κοινότητές τους (ανεχόμενες έναν τύπο κομμουνισμού) για να έχουν προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες και ταλαντούχους προγραμματιστές, αλλά είναι η εξαίρεση μάλλον, παρά ο κανόνας. Οι πολυεθνικές που επενδύουν σε μιά χώρα δρουν πιο πολύ σαν άρπαγες, καταστρέφοντας τις τοπικές βιομηχανίες (καθώς έχουν τη δυνατότητα dumping), και λεηλατώντας φυσικούς πόρους από τους κατοίκους της χώρας.
Αρκεί να δει κανείς το χάλι στο λιμάνι του Πειραιά που έχει αγοράσει η COSCO. Δεν νομίζω να πιστεύεις ότι οι πακιστανοί που πουλάνε λαθραία ήρθαν φορτωμένοι με τσάντες Χαρμάνη. Ούτε θεωρώ τυχαίο ότι από τότε που η COSCO πάτησε το βρωμοπόδαρό της στον Πειραιά έχουμε έκρηξη του παραεμπορίου (αν δεν ήταν οι ασιάτες μετανάστες, θα ήταν οι ρομά, οι χρυσαβγίτες ή … ή …). Και φυσικά η εργατική νομοθεσία έχει μετατραπεί σε βρεμένο χαρτί υγείας. Δυστυχώς τέτοιες επενδύσεις κάνουν οι πολυεθνικές και προσωπικά εγώ δεν τις θέλω στη χώρα μου.
Ταύτα και μένω.
Καληνύχτα και να μου προσέχετε τη Λευκάδα, τον όμορφο τόπο!
13 Φεβρουαρίου, 2013 στις 11:37 πμ
λογικά «άκούγονται» τά έπιχειρήματά σου , ότι δηλ. δρούν σάν άρπαγες λεηλατώντας κλπ , άλλά ύπάρχουν κι’ άλλες άπόψεις μερικές εκ των οποίων εχω άντιγράψει άπό ενα βιβλίο .
Αν θέλεις καί έχεις χρόνο διάβασέ τες καί πές μου τήν γνώμη σου .
Οσο γιά τήν Λευκάδα φίλε άστα….έχουμε τόν πιό χάλια δήμαρχο πού είχαμε ποτέ .