Συντεχνιών εγκώμιον.

Έχει γίνει πολύ του συρμού κάθε οργανωμένη ομάδα εργαζομένων που απαιτεί κάτι παραπάνω από μια άθλια επιβίωση να κατηγορείται για συντεχνιασμο. Η λέξη συντεχνία χρησιμοποιείται από την εξουσία και τους σφογγοκωλαριους της, επίσημους και ανεπίσημους σαν βρισιά.
Χα!
Ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αποκαλύπτουν την ιδεολογική τους συγγένεια με το σάπιο, βάρβαρο και σκοταδιστικό ancien regime, με τους κεραλειμμενους, διεστραμμενους ευγενείς πριν το διαφωτισμό και την μαυροψυχη εκκλησία της Ιεράς Εξέτασης.
Πάντα ανά την ιστορία οι συντεχνιες ήταν φορείς προοδευτικής σκέψης, κάτοχοι τεχνικών δεξιοτήτων και επιστημονικής γνώσης. Και πάντα τις μισούσαν οι ηγετικές τάξεις.
Οι βάρβαρες κοινωνίες των Αρίων δεν είχαν καν θέση γι’αυτές στα άθλια ανθρωποκοπάδια τους. Ο Πλάτωνας τους αρνιόταν θέση στην τέλεια (και ολοκληρωτική έως φασισμού) κοινωνία του. Οι βασιλείς  βασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν τα μέλη τους – οι μύθοι του Ηφαίστου, του Παλαμήδη, του Τάλω και του Δαιδάλου είναι εύγλωττοι. Οι βρωμοεκκλησίες, οπότε δεν τις εκμεταλλεύονταν, τις κυνηγούσαν, διαδίδοντας φρικαλέα ψέματα για τις δραστηριότητες τους και κάνοντας γαργάρα τις τεκμηριωμένες βαρβαρότητες των ηγετικών τάξεων. Από που νομίζετε ότι προέρχεται το μίσος, οι συκοφαντίες και οι λίβελλοι  για τους μασόνους, οι οποίοι, όπως λέει το όνομα τους, ξεκίνησαν σαν συντεχνία χτιστών;
Υποψιάζομαι μάλιστα ότι η βιομηχανοποίηση υιοθετήθηκε από τους εγγλέζους φεουδάρχες και πλούσιους μόνο και μόνο για να συνθλίψουν και να καταστρέψουν τις συντεχνίες των τεχνιτών που απαιτούσαν μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη που εισέρρεαν στην αυτοκρατορία από τις αποικίες. Αλλιώς σιγά να μην τους έκαιγε η τεχνική πρόοδος και η χρήση των μηχανών για την ελαχιστοποίηση του ανθρωπίνου κόπου. Μέλος της τάξης των παρασιτικών ευγενών/αστών/επιχειρηματιών/»εργοδοτών» και φιλάνθρωπος είναι κάτι πιο σπάνιο από το μαύρο κύκνο και κατά τι πιο συνηθισμένο από το πράσινο άλογο. Ο μεγαλοεργοδότης και ο εκμεταλλευτής που νιώθει άνετα με τα πλούτη του και που αγωνίζεται να τα αυξήσει παραπάνω από όσο του χρειάζεται για να ζήσει καλά αυτός και να εξασφαλίσει τα παιδιά του είναι βαρέως ψυχοπαθής – και δυστυχώς οι «ανώτερες τάξεις» και η ελίτ αποτελείται κυρίως από εκφυλισμένους και διεστραμμένους σαν κι ελόγου τους.
Ότι όμορφο φτιάχτηκε κι έμεινε στους αιώνες πριν τη βιομηχανοποίηση προέρχεται από μέλη συντεχνιών. Από τα έπη του Όμηρου -έργο της συντεχνίας των ραψωδών- και την Ακρόπολη μέχρι την Παναγία των Παρισίων, έργα συντεχνιών θα δείτε. Οι ευγενείς, οι ιερείς και οι κόλακες τους στην καλύτερη μόνο λογοτριβές, ασκήσεις φαντασίας επι χάρτου και ψέματα άφησαν σαν παρακαταθήκη του μέλλοντός.
Στις συντεχνίες και στα σιναφια οφείλεται ακόμα και η ελευθερία της χώρας. Στη μασονία, την αρχαία συντεχνία των χτιστών βασίστηκε η Φιλική Εταιρεία. Στα σινάφια των ναυτών ανδρώθηκε το ναυτικό της Επανάστασης. Οι συντεχνίες της χώρας παρήγαγαν τα πολυτελή προϊόντα που εξαγόντουσαν στην Ευρώπη και πλούτισαν εμπόρους και μελλοντικούς αγωνιστές, που χρηματοδότησαν ανθηρές παροικίες και συντήρησαν λογίους.
Εκείνος που περιφρονεί τις συντεχνίες και χρησιμοποιεί τη λέξη «συντεχνία» σα βρισιά, συντάσσεται υπόρρητα ή μη με το βάρβαρο σύστημα των ανθρωποβοσκών που φέρονται στην υπόλοιπη κοινωνία όπως σε πράγματα-κτήνη. Βλασφημεί ενάντια στην ανθρώπινη ιδιότητα, το συνδυασμό μυαλού και χεριού, λογικής και αισθήματος, σοβαρότητας και παιχνιδιού που είναι ίδια του είδους μας. Φτύνει την κοινωνία των ίσων που μάχονται αλληλεγυοι. Το μόνο που του έχει μείνει είναι είτε η λαγνεία για κυριαρχία, είτε η υποταγή και η εθελοδουλεία του εκφυλισμένου, «καθαρόαιμου» κατοικίδιου.
Δεν ξέρω εσείς τι θέλετε, αλλά καλύτερα μια πλούσια ώρα ζωής σαν αδέσποτο λυσσόδηκτο, παρά μια άθλια ύπαρξη ετών σαν συμπλήρωμα ενός κομπλεξικού αφέντη.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: